Bildet er av gruppeleder Pål Julius Skogholt.

Lihkku beivviin!

Tromsøværinger er mot hets, diskriminering og rasisme. I Tromsø vil vi at alle skal være frie til å snakke språket sitt og til å utøve kulturen sin, uavhengig av hvem de er, hvilken hudfarge de har eller om de har samisk bakgrunn. Men slik er det dessverre ikke enda. For under to måneder siden opplevde for eksempel en ung samisk jente å bli hetset av en voksen kvinne etter at hun hadde snakket samisk med et barn på bussen.

Slike hendelser har skjedd før, og dessverre er de en del av en mørk historie. Statens angrep på samiske språk og samiske samfunn gjorde stor skade, og fornorskningspolitikken har virkninger langt inn i vår tid. Av verdens urfolk er samene et av de folkene som har opplevd størst språktap. Mange samer har dessverre ikke lært ett av de samiske språkene, selv om de har hatt lyst til det.

For å gi det samiske folket muligheten til å verne om og videreutvikle sitt eget språk og sin egen kultur, vil SV:

  • sikre at barn og unge har rett på opplæring i og på samisk,
  • styrke voksenopplæringsprogrammet i samisk,
  • sikre at alle barn får en skolegang som tar hensyn til og fremmer opplæring i deres kultur, språk og historie,
  • øke bevilgningene til samiske museer slik at skjevfordelingen til andre museer utjevnes,
  • sikre støtte til samiske medier, filmindustri, festivaler og kulturarrangementer,
  • sikre at alle elever i Norge får kjennskap til samisk historie og lærer om samiske rettigheter og det samiske folk, fornorskingspolitikken og om den samiske rettighetskampen,
  • styrke bevilgningene til Sametinget og lovfeste konsultasjonsretten, og
  • øke støtten til oversettelse og produksjon av litteratur på samiske språk.

Høstens valg blir viktig. Vi trenger din hjelp for å sørge for at en ny regjering, fører til en ny politikk. Det er kun et sterkt SV som kan sikre en skikkelig endring. Folk fortjener bedre enn en mindretallsregjering bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som henter flertall hos høyresiden når det passer dem, slik Senterpartiet ønsker. Vi kan ikke akseptere et sentrumsprosjekt med mer økte forskjeller, klimakrise og sentralisering. Hjelp oss i arbeidet med å gjøre Tromsø til en bedre kommune å leve i for alle ved å melde deg inn her: https://www.sv.no/bli-medlem/.

Det øverste bilde er av gruppeleder Pål Julius Skogholt.

Skriv en kommentar

Innholdet er ikke tilgjengelig.
Du må tillate bruk av informasjonskapsler for å se dette innholdet.

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close