Sigrid Bjørnhaug Hammers 8. mars tale

Takk til alle som deltok i årets 8. mars-tog. SVs kommunestyrerepresentant Sigrid Bjørnhaug holdt en av ungdomsappelene. Den flotte appellen var slik:

Kjære medsøstre. Gratulerer med kvinnedagen. I dag skal vi feire de kampene vi har vunnet, og vi skal gå i tog for de kampene vi skal fortsette å kjempe.

Hver eneste dag blir vi unge påminnet at vi ikke er bra nok. På sosiale medier, på TV og i en rekke andre kanaler skapes såkalte påvirkere på samlebånd – alle med mye til felles. De ser helt like ut. Spør du ei gruppe 13 år gamle jenter hvordan den perfekte kroppen skal se ut, vil du mest sannsynlig få samme svar fra alle. Unge jenter og gutter streber etter en kropp basert på en salgs mal, skapt av en reklameindustri som tjener fett på vårt dårlige selvbilde. Og de slipper tilsynelatende unna med det.

Spiseforstyrrelser er den tredje vanligste dødsårsaken blant unge jenter i Europa. 7 av 10 sekstenåringer opplyser at de vil endre noe på kroppen sin. Dette er ikke et jenteproblem, et bloggproblem eller en bagatell. Det er et samfunnsproblem.

Når bloggere som Sophie Elise legger seg under kniven for n´te gang med kamerateam på slep, kalles all kritikk for mobbing og personangrep. Hvordan skal vi kunne kritisere store bedrifter slik som hennes, når det blir bagatellisert av media som en bloggkrangel? Det er på tide at media anerkjenner påvirkerne som det de er, store aktører som selger oss usunne kroppsidealer og bygger opp under et farlig skjønnhetstyranni.

Det er ikke nok å bare forby reklame i bybildet, eller å merke det som er retusjert. Vi må forby reklame for plastisk kirurgi, stille strenge krav til hva som er lov å reklamere for, hvordan man kan reklamere og hvem man kan rette reklamen mot.

Derfor skal jeg i dag gå under parolen «Mindre rumpe i monitor, stopp skjønnhetstyranniet!», og håper du vil gå med meg.

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close