Evakuer barna i flyktningleiren Moria

Bilde viser telt i flyktningeleiren Moria. Foto: Knut Bry. https://www.drapenihavet.no/pressebilder/ (CC)

Vi lever i en helt spesiell tid. Koronakrisen som ryster verden gjør at mange kjenner på en utrygghet man ikke har kjent på før. Men krisetid er også en tid for solidaritet med de som har det aller vanskeligst. Nå dreier det seg om mennesker på flukt.

I flyktningleiren Moria på øya Lesbos i Hellas, bor det i dag 20000 mennesker. Leiren ble bygget for 3000. Antallet vokser fra dag til dag og forholdene er helt uholdbare. Flyktningene mangler mat, reint vann, tak over hodet, sanitæranlegg, helsehjelp og medisiner, klær og sko. Mange av de 7500 barna som bor der, er enslige uten nære omsorgspersoner. Skoletilbud finnes ikke. Hjelpearbeidere som har vært i leiren, rapporterer om så umenneskelige forhold at det er vanskelig å beskrive.

Vi kan ikke sitte stille og akseptere en slik menneskelig tragedie. For hver dag som går blir det tydeligere at EUsvikter sitt ansvar for det som utspiller seg i EU-landet Hellas. Nesten all hjelp til flyktningene gis av frivillige hjelpeorganisasjoner. Forholdene gjør mange desperate og situasjonen er i ferd med å gå fra vondt til verre. Mange organisasjoner har måttet begrense aktiviteten sin av hensyn til sikkerheten for sine medhjelpere.

Hva skjer når koronaviruset får bre seg i en leir der folk bor tett i tett i under håpløse forhold, der det ikke finnes nok såpe og vann, der 200 personer deler på hvert toalett, og der mange er syke og har dårlig helse? Det er helt klart at vi står foran en humanitær katastrofe.

Det er nå vi må vise hva vi som nasjon er skapt av. Det må handles mens det ennå er tid. For hver dag som går, øker skadevirkningene på menneskene i leiren. Men den norske regjeringa tviholder på at de skal hjelpe folk der de er og at de ikke vil evakuere barna så lenge EU ikke eksplisitt ber om det. Vi mener det ikke er noen grunn til at Norge skal vente til EU bestemmer seg mens katastrofen utspiller seg foran våre øyne. Vi kan ta selvstendige valg. La oss starte med de mest sårbare og sørge for å evakuere barna i Moria.

SV er klar på at Norge må ta ansvar og har bedt regjeringa svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta imot enslige mindreårige og barnefamilier fra flyktningleirene. Vi kan ikke gå med på at menneskerettighetene ikke overholdes i europeiske flyktningleire og at grunnleggende menneskelige behov ikke blir dekt. Presset mot regjeringa øker. Tromsø SV støtter oppropet “Evakuer barna fra Moria” som har fått flere tusen underskrifter, deriblant 19 tidligere ministre fra alle partier utenom Frp. Mange norske kommuner signaliserer at de har kompetanse og kapasitet til å til å bosette flere flyktninger, også når det gjelder enslige mindreårige. Dette gjelder også Tromsø kommune. Vi vil gjenta denne anmodningen. Når stater svikter, kan kommuner og lokalsamfunn gå foran. Barna må evakueres fra Moria nå.

Tromsø SVs kommunestyregruppe

 • Pål Julius Skogholt
 • Gunhild Johansen
 • Benjamin Arvola Notkevich
 • Abdalla Ali Mohammed
 • Åsne Øysteinsdotter Høgetveit
 • Maja Sandvik Lockert
 • Sigrid Bjørnhaug Hammer
 • Ingrid Hovda Lien
 • Matias Hogne Kjerstad
 • Frode Haugstvedt Henriksen
 • Gerd Bjørhovde

Teksten er tidligere publisert i iTromsø og Nordlys.

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close