Keiserens nye klær

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) sier i iTromsø 10.8.15 at konkurranseutsetting er bra både for byen og for næringslivet, og at det har skapt ny virksomhet og nye arbeidsplasser.

 av Gunhild Johansen

Hvilke nye arbeidsplasser er det Hilmarsen sikter til? Når deler av Fagrent konkurranseutsettes skal et privat firma overta virksomheten. Er det etter Høyres mening å skape ny virksomhet? Hvor mange nye arbeidsplasser blir skapt i forhold til det antall som kommunen legger ned? De eneste nye arbeidsplassene som blir skapt er vel på rådhuset, der et nytt byråkrati må bygges opp for å håndtere anbudene og kontroll av de privatiserte tjenestene.

Heilfigur Gunhild Johansen
Med åpne øyne og uten å skjemmes gjennomfører kommunen sosial dumping av lønns- og pensjonsvilkårene til de ansatte som har vært med å bygge opp en sterk offentlig sektor i Norge, sier Gunhild Johansen i dette innlegget.

– Kommunen slipper å ta opp dyre lån når private overtar de kommunale tjenestene, sier Hilmarsen. Synes Høyre det er bedre at våre skattepenger brukes til å nedbetale de private aktørenes lån på eiendommer vi aldri kommer til å eie, eller tror han at de private barnehagene ikke beregner inn kapitalkostnadene i sine anbud? Kommunen får billigere lån enn private, men ved konkurranseutsetting nedbetaler vi altså de dyre private lånene. Er det rart kommunen går med underskudd når vi har slike økonomiforvaltere.

– Tiltakene har skapt positive ringvirkninger som også har kommet innbyggerne til gode, sier Hilmarsen. Det kunne vært interessant å vite konkret hva han her sikter til? Det kan ikke være renholderne i Fagrent han har hatt i tankene. En ansatt beskriver konkurranseutsettingen som en nedvurdering av deres faglige integritet og tramping på de verdiene de har drevet etter i alle år. Men dette er vel ikke relevant for Høyre. Han tenker vel heller på sine rike sjelsfrender i Norlandia, ISS og helseselskapene som nå kan innkassere penger som heller skulle gått til å bygge ut den omsorgen som Høyre bare snakker om og ikke får til.

Hilmarsens byråd bruker den makta de har fått til å fase ut offentlig virksomhet til private profitører. Det fører selvsagt ikke til en eneste omsorgsarbeider mer eller en eneste sykehjemsplass til. Derimot fører det til at mange avgjørelser om hvordan våre velferdstjenester skal drives ikke blir avgjort av kommunen, men blir tatt i private styrerom uten politisk innsyn og kontroll. Men for et byråd som i fire år har tatt avgjørelsene uten innsyn og kontroll, er vel dette demokratiske problemet helt irrelevant.

Det er de største aktørene, gjerne med utenlandske eiere som vinner anbudene.  Våre skattepenger blir faset ut av landet og kommer ikke samfunnet til gode. Samfunnsøkonomisk er det et problem og det utarmer kommunen på sikt. Kommunen mister sin faglige kompetanse og det blir utfordrende den dagen kommunen må ta tjenestene tilbake fordi det ikke fungerer.

Med åpne øyne og uten å skjemmes gjennomfører kommunen sosial dumping av lønns- og pensjonsvilkårene til de ansatte som har vært med å bygge opp en sterk offentlig sektor i Norge. Men som Hilmarsen sier – fagbevegelsen står bak, så dette bryr vi oss ikke om.

Heldigvis er det utstillingsvinduet for Høyrepolitikk som Hilmarsen skryter slik av allerede falmet betraktelig. Det nytter ikke lenger å si at det er dette folk vil ha, det er dette de har stemt på. Det blir tydeligere for hver dag som går at byrådsleder Hilmarsen opptrer som keiseren uten klær.

 

 

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close