Et helt folk i fengsel.

Forrige uke var jeg i Jerusalem. Selv om jeg har sett utallige bilder av muren og lest masse om den, var det likevel en veldig sterk opplevelse å se med egne øyne hvilken ødeleggende virkning den har for palestinerne. På bildet kjenner Jens Ingvald og jeg på de ekstremt dårlige vibbene fra muren.

Den er stygg. I de palestinske områdene er den som en overdimensjonert fengselsmur med piggtråd på toppen av sine 10-12 meter. Berlinmuren blir en småtass i sammenligning.

Den murer inne hele bydeler. Mange tror at muren omringer de jødiske koloniene, eller bosettingene som de helst omtaler det som. Nei, muren ringer inn de palestinske områdene og gjør at de mest av alt ligner på svære fensel. Flere steder er muren en ring med en eneste port der flere titusen palestinere må passere hver dag når de skal på jobb eller skole. Her blir de kontrollert av israelske vakter som kontrollerer at de har gyldige ID-papirer på seg. Hver eneste dag blir palestinerne utsatt for denne ydmykende trakasseringen.
Den skiller familier og naboer. Muren bygges der israelerne finner det for godt. Vi så at muren gikk tvers over en vei. Vi så muren skille butikken på hjørnet fra boligområdet bak. Vi så muren dele et nabolag i to så de gamle foreldre ble skilt fra sine barn og barnebarn. Det som før var en 10 meters tur over gårdsplassen var nå blitt en to-timers gange for å komme til nærmeste port. Mor og datter kunne sitte på verandaen i 2 etasje og rope til hverandre, men de kunne ikke lenger stikke over til hverandre for en prat.
Den tar liv. Passeringen gjennom porten tar så lang tid som israelerne bestemmer. Flere alvorlig syke har dødd mens de har ventet i ambulansen på å få komme ut. Mange kvinner har dødd i barsel foran gitterportene fordi de ikke har fått komme til sykehus når fødselsen har satt igang.

Situasjonen er i ferd med å bli desperat. Mens verdens øyne har vært rettet mot Gaza og den uholdbare situasjonene for befolkningen som er sperret inne der, gjør Israel akkurat det samme mot palestinerne på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.
Palestinerne føler seg med rette forlatt av verdenssamfunnet. De vestlige landene vet hva som foregår. De vet at palestinerne er fratatt sine mest elementære demokratiske rettigheter og blir utsatt for et apartheid-regime som trakasserer og ydmyker dem hver eneste dag. Så lenge Vesten lar USA beskytte Israel, vil palestinerne bli presset stadig lenger mot undergangen. Vi fikk mange tilbakemeldinger om at de snart ikke klarer mer. Mange er i ferd med å gi opp. Vi kan ikke la være å si fra.

Gunhild Glosemeyer Johansen

i GUNHILDs BLOGG FOR ET VARMT OG INKLUDERENDE TROMSØ

Fs_13_fc_0262e5_t_2649345

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close