Det er normalt å være annerledes…

Jeg deltar på den 11. europakonferanse for Fontenehus i Linz i Østerrike. Fra Fontenehuset i Tromsø er vi 3 medlemmer, 1 ansatt og 1 styremedlem. 15 land er representert.
Fontenehus er et lavterskeltilbud for folk med psykiske lidelser. Det er ikke et behandlingstilbud. De ansatte er medmennesker og mentorer, ikke terapeuter. Fontenehus er åpne for alle. De tilbyr sosial inkludering der folk tilbringer hverdagen sammen gjennom arbeid og fritidsaktiviteter.
Det som skiller Fontenehus fra andre tilbud, er “normaliserte” omgivelser hvor man etterstreber integrerte liv. Her blir folk oppmuntret til å involvere seg så aktivt og selvstendig som mulig. Her fokuserer på det friske, det positive, det man får til. Og det er som regel ikke lite!
Fontenehusideologien har blitt utviklet over flere tiår. Den har spredd seg fra USA til hele verden. Stadig etableres nye fontenehus, eller club houses, som er den internasjonale betegnelsen. Grunnen til denne suksessen er at konseptet funker! Konseptet baserer seg på empowerment – å finne sin egen styrke. Det er et mål at flest mulig medlemmer skal ut i arbeid. For at det skal lykkes, må det offentlige og næringslivet slutte opp om arbeidet med å tilby overgangsarbeidsplasser.
Fontenehusene i hele Europa merker finanskrisa. Det er de svakeste som rammes hardest når budsjettene må kuttes. I Norge er fontenehusene under press fra Frp som i Oslo har foreslår kutt som betyr nedlegging av ett av fontenehusene der. I Tromsø har Frp foreslått å kutte 3 mill på området rus, psykiatri, forebygging. Hadde de fått flertall, ville Fontenehuset i Tromsø være historie i løpet av kort tid.
Min påstand er at hele tromsøsamfunnet får mangfold tilbake for de pengene kommunen bidrar med til driften av Fontenehuset i Tromsø. Jeg sitter her i Linz og hører lederne snakker om den brutale virkningen for de svakeste i samfunnet av den mørkeblå, markedsliberalistiske økonomiske politikken som føres i mange land i Europa. I Norge og i Tromsø har vi ennå sjansen til å unngå denne politikke.

Gunhild Glosemeyer Johansen

i GUNHILDs BLOGG FOR ET VARMT OG INKLUDERENDE TROMSØ

Fs_13_fc_0262e5_t_2659045

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close