Skipsverftstomta, Gamlebyen Skansen og kulturminneplanen som forsvant

Kommunestyret i Tromsø skal i neste uke behandle reguleringsplanen for Skipsverftstomta. En moderne bydel med forretninger, hotell, kontor, restauranter, 420 boliger og 500 parkeringsplasser vil bli vedtatt. Høyeste bygning blir på 9 etasjer. Ellers inneholder planene torg, grønne felles uterom og bilfrie gateareal. Det blir nok fint og flott.

Gunhild Johansen
Alle som nå bekjenner seg til ideen om Tromsøs Gamleby – er det virkelig en gamleby dere tenker på eller tenker dere at det er viktig å bevare selve Skansen og trehusene rundt? Ser dere ikke verdien av å ta vare på vår stolte arbeiderhistorie, det som gir byen identitet og som gir oss stolthet over hvor vi kommer fra? spør Gunhild Johansen i Tromsø SV

Skipsverftstomta har i mer enn 150 år huset Tromsøs største industriarbeidsplass. Verftet og Skansen regnes som det historiske sentrum i byen. Det ligger enormt mye byhistorie i området. Hvor mye av denne historien som vil bli bevart når den nye bydelen blir bygd, vet vi foreløpig ikke noe om, bortsett fra de bygningene i Skansegata som er fredet.

Kulturminneplanen skulle ifølge byrådet vært ute på høring våren 2015. Den foreligger foreløpig ikke. Vi behandler altså først reguleringsplanen for ett av de aller viktigste kulturminnene og i ettertid skal vi behandle kulturminneplanen – når den kommer. Da kan vi ta Skipsverftstomta ut av kulturminneplanen fordi den ikke lenger vil være aktuell.

I Byutviklingskomiteen 18.8. la jeg fram forslag om at vi ikke skulle godkjenne den nye reguleringsplanen, og jeg begrunnet det med at vi nå er i ferd med å gi fra oss den historiske mulighetene til å etablere Skansenområdet som Tromsøs Gamleby, med en stor bypark, rekreasjonsområder, lekeområder, Nordområdemuseum, Skipsfartsmuseum og Forsvarsmuseum. Det kan gjerne bygges boliger, for en gamleby skal være levende. Forslaget fikk bare min stemme.

Alle som nå bekjenner seg til ideen om Tromsøs Gamleby – er det virkelig en gamleby dere tenker på eller tenker dere at det er viktig å bevare selve Skansen og trehusene rundt? Ser dere ikke verdien av å ta vare på vår stolte arbeiderhistorie, det som gir byen identitet og som gir oss stolthet over hvor vi kommer fra?

Ideen om en gamleby i området ble lansert for 90 år siden og ble behandlet i kommunestyret for 40 år siden. Neste uke kan kommunestyret sette et endelig punktum for disse ønskene. Det er nå vi har en historisk sjanse til å etablere verdens eneste gamleby nord for polarsirkelen. Dessverre glipper det. Men folk skal vite at det blir mot SVs stemmer.

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close