Markering mot amerikanske baser i Norge

Skrevet av Matias Hogne Kjerstad

Samarbeidsutvalget Aksjon mot baseavtale med USA arrangerte markering på Stortorget. Det var godt å være samlet og takk til de over femti som deltok. Her er appellen jeg holdt:

«Gode venner,
Jeg heter Matias Hogne Kjerstad og jeg leder Tromsø SV.

Vi er samla her fordi vi mener at vår trygghet skal ivaretas av et sterkt nasjonalt forsvar. Vi mener at det er norske myndigheter som skal ha råderett i Norge. Stortinget behandler i vår en tilleggsavtale om forsvarssamarbeid med USA. Denne baseavtalen bør Norge si nei til. Avtalen gir USA rett til å plassere soldater og våpen på fire ulike steder i Norge; Sola, Ramsund, Evenes og Rygge. Her skal det være USA som har siste ordet. Norsk lov skal ikke gjelde. 

SV mener at Norges forsvarssamarbeid med andre land må skje ut fra Norges interesser. Både Høyre-regjeringen og Ap/Sp-regjeringa lar USAs behov diktere. Amerikanernes militære oppbygging på norsk jord har foregått over tid, med USA-nærvær på orlogsstasjonen i Ramsund, åpen adgang for USAs bombefly til å benytte Ørlandet flystasjon og ubåtstasjon for amerikanernes reaktordrevne fartøy her i Tromsø. Nå skal amerikanske militære styrker blant annet bli plassert tett inntil helikopterbasen i Rygge og jagerflystasjonen på Evenes. Det er USA som har bedt om denne baseavtalen, og dette er en avtale som ligner på avtalene USA har med 80 andre land i hele verden. USA er et splittet og politisk urolig land. Vi vet ikke hvem som styrer i USA om et par år og vi vet ikke hvordan de da vil bruke disse basene.

Norge må ha allierte for å kunne forsvare seg og vi må være i stand til å motta hjelp fra allierte, men dette handler ikke om NATO, og er ikke en del av NATO-medlemskapet. I Norge må det være norske borgere og norske valg som bestemmer. Vi bør ikke avstå myndigheten over landområder til et fremmed land. Når jeg kjører til hytta og ser på Ramnesodden har jeg før vært trygg på at norsk lov gjelder over sundet. Da pappa på 80-tallet passet våpnene i porten og på vaktbua der var det norsk lov som gjaldt. Det vil jeg at det fortsatt skal være.

Det at USA får råderett betyr at det er USA som har jurisdiksjon og dessverre også mulighet til å utøve myndighetsutøvelse, så lenge det er i deres militære tjenstlige behov. Dersom amerikanske soldater begår voldtekt eller andre voldsforbrytelser overfor norske borgere i Norge, vil det være USA som har rett til å rettsforfølge dette eller la være.

Det er begrensinger i denne avtalen ved for eksempel at USA ikke skal kunne lagre atomvåpen på norsk jord, men det er USA som skal bestemme hva slags informasjon de vil dele med norske myndigheter. USA gis rett til å lagre våpen, og med mindre USA vil dele informasjonen får ikke det norske forsvaret vite hva slags våpen det er. Norske myndigheter skal heller ikke få vite hva slags styrker som kommer til å oppholde seg på disse områdene og våre myndigheter får ikke vite hvorvidt USA for eksempel holder fanger på områdene. Mye av det forsvaret holder på med må være hemmelig, men hva som foregår på norsk territorium kan ikke være hemmelig for norske myndigheter.  

Vi trenger ikke denne avtalen. Den gjør oss ikke tryggere. Vi trenger å styrke egen forsvarsevne, slik at vi i større grad er i stand til å ta klare oss selv. Dessverre har utviklingen ikke vært sånn. De siste tre tiårene er det militære forsvaret i Norge blitt svekket, og det er blitt tilpasset alt annet enn norske interesser. Forsvaret er avhengig av kompetente folk og nok folk. Norge må satse på folk og materiell for å ivareta Norges forsvarsevne, ikke utenlandske baser. Takk for meg,»

Ved å fortsette å bruke denne sida så aksepterer du bruken av informasjonskapslar. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close